понеділок, 20 серпня 2018 р.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ


Ентеровірусні хвороби – гострі інфекційні захворювання вірусної етіології, які спричиняються вірусами Коксакі і ЕСНО.
Ентеровірусна інфекція характеризується різноманітністю клінічних форм. Зокрема, ураженням центральної нервової системи, м’язів, міокарду, висипаннями на шкірі. Клінічно ентеровірусна інфекція проявляється можливими серозними виділеннями з носа, кашлем,  підвищенням температури тіла, гіперемією слизових оболонок та шлунково-кишковими розладами: болем у животі, проносом, іноді з домішками слизу. 
Захворюваність характеризується значною поширеністю, реєструється впродовж року поодинокими випадками з підвищеним рівнем захворюваності в  літньо-осінній період року. Хворіють діти і особи молодого віку.
Джерелом інфекції при ентеровірусній інфекції  можуть бути як хворі люди, так і вірусоносії.
Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду, продукти харчування. Можливий повітряно-краплинний механізм передачі інфекції через повітря.
Ентеровіруси стійкі до ефіру, 70% етилового спирту,  5% лізолу, заморожування, проте інактивуються при обробці 0,3 % розчину формаліну, хлорвмісними дезінфікуючими засобами, при нагріванні, висушуванні, під дією ультрафіолетового опромінення.
Розповсюдженню ентеровірусних захворювань насамперед сприяють недотримання правил особистої гігієни, еміграційні процеси,  низький соціальний рівень населення, незадовільний санітарно-гігієнічний стан територій.
Щоб запобігти інфікуванню ентеровірусною інфекцією  необхідно:
- дотримуватись  правил особистої гігієни, зокрема: ретельно мити руки, особливо перед прийомом їжі, після відвідування громадських місць, туалету,  змінювати постіль, рушники, стежити за чистотою одягу;
- проводити  вологе прибирання та провітрювати приміщення;
- мити  кухонний посуд гарячою водою;
- купатись винятково у відведених для цього місцях, при купанні уникати можливості потрапляння води у рот;
- вживати лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті  та оброблені гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі;
- для пиття вживати  кип’ячену або бутильовану воду.

Немає коментарів:

Дописати коментар