Ентеровірусні хвороби – гострі інфекційні захворювання
вірусної етіології, які спричиняються вірусами Коксакі і ЕСНО.
Ентеровірусна інфекція характеризується різноманітністю
клінічних форм. Зокрема, ураженням центральної нервової системи, м’язів,
міокарду, висипаннями на шкірі. Клінічно ентеровірусна інфекція проявляється
можливими серозними виділеннями з носа, кашлем, підвищенням температури
тіла, гіперемією слизових оболонок та шлунково-кишковими розладами: болем у
животі, проносом, іноді з домішками слизу.
Захворюваність характеризується значною поширеністю,
реєструється впродовж року поодинокими випадками з підвищеним рівнем
захворюваності в літньо-осінній період року. Хворіють діти і особи
молодого віку.
Джерелом інфекції при ентеровірусній інфекції
можуть бути як хворі люди, так і вірусоносії.
Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, через
брудні руки, забруднені предмети побуту, воду, продукти харчування. Можливий
повітряно-краплинний механізм передачі інфекції через повітря.
Ентеровіруси стійкі до ефіру, 70% етилового спирту,
5% лізолу, заморожування, проте інактивуються при обробці 0,3 % розчину
формаліну, хлорвмісними дезінфікуючими засобами, при нагріванні, висушуванні,
під дією ультрафіолетового опромінення.
Розповсюдженню ентеровірусних захворювань насамперед
сприяють недотримання правил особистої гігієни, еміграційні процеси,
низький соціальний рівень населення, незадовільний санітарно-гігієнічний
стан територій.
Щоб запобігти інфікуванню ентеровірусною інфекцією
необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема:
ретельно мити руки, особливо перед прийомом їжі, після відвідування громадських
місць, туалету, змінювати постіль, рушники, стежити за чистотою одягу;
- проводити вологе прибирання та провітрювати
приміщення;
- мити кухонний посуд гарячою водою;
- купатись винятково у відведених для цього місцях, при
купанні уникати можливості потрапляння води у рот;
- вживати лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті
та оброблені гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі;
- для пиття вживати кип’ячену або бутильовану воду.
Немає коментарів:
Дописати коментар