понеділок, 20 травня 2019 р.

ДОБРА СПРАВА: пам’ятний знак біля витоків Сугоклеї



      17 травня вихованці КЗ «МИКОЛАЇВСЬКЕ НВО» разом зі своїми наставниками Саламахою І. Ю. та Городецькою О. Л.,  на запрошення Іванівського сільського голови Чуйка Петра Анатолійовича, взяли активну участь у знаменній події - встановлення пам’ятного знака на місці, де народжується річка Сугоклея.

До цієї події були залучені здобувачі освіти двох районів: Кропивницького -  КЗ «МИКОЛАЇВСЬКЕ НВО» та Новоукраїнського - ОНЗ Іванівський НВК. 
Цей знак було встановлено за рішенням керівників Кропивницького міжрайонного управління водного господарства у розлогій балці в селі Солдатське Новоукраїнського району.
З цієї нагоди, вихованці обох навчальних закладів допомогли прибрати територію, на якій і було встановлено пам’ятний знак, адже це місце є ще й межею між Кропивницьким та Новоукраїнським районами.
В урочистостях з нагоди відкриття пам’ятної таблички також взяв участь начальник відділу водного господарства Свириденко Сергій Леонідович, який розповів дітям про історію нашої річечки та висловив надію, що саме наша молодь долучиться до акції «Чисті береги». Діти мали змогу самостійно зробити аналіз води, дізнатися, чи є в воді шкідливі речовини.
Трішки історії: Сугоклея, права притока Інгулу, довжина 44 км, площа басейну 527 км, живлення переважно дощове і снігове, льодостав з грудня до середини березня. Сугоклея владає в Інгул (притока річки Південний Буг). Річка історична, згадується у «Літопису» С. Величка. У V - XVI століттях в наших степах паслись великі табуни степових антилоп - сайгаків, яких в той час звали сугаки (сугак). Сугак-ли татарською - місцевість, де було на той час багато сайгаків (сугаків). Саме ці тварини і дали назву нашій річці. Років із сто назад це була досить повноводна річка, з багаточисельними плесами.
Адміністрація,  педагогічний колектив та вихованці КЗ «Миколаївське НВО» висловлюють щиру подяку Іванівському сільському голові Чуйко Петру Анатолійовичу за запрошення та надану можливість взяти участь в такій історичній події, а ще за смаколики, якими діти залюбки поласували.



Немає коментарів:

Дописати коментар